Jdi na obsah Jdi na menu
 


Životopisy

zd..jpg 

Josef Špaček sen.

 Je absolventem Konzervatoře a JAMU v Brně, kde studoval u prof. Bedřicha Havlíka. Po krátkém působení v brněnském operetním i operním souboru a ročním angažmá ve zlínské filharmonii, byl čtyři roky členem SFB (Státní filharmonie Brno). Svoji kariéru komorního hráče započal již v době studií. Stal se členem Wallingerova kvarteta, které zvítězilo v soutěži O cenu Beethovenova Hradce a v roce 1990 ve finále na mezinárodní soutěži smyčcových kvartet v Evianu bylo oceněno jako nejperspektivnější mladé kvarteto. V témže roce nastoupil Josef Špaček do České filharmonie, kde od roku 1997 zastává funkci zástupce koncertního mistra violoncell. S ČF vystoupil i jako sólista  abonentních koncertů v dílech J.Haydna a B.Martinů.

 Je zakládajícím členem Sexteta českých filharmoniků, které si od r 1993 postupem času získalo uznání doma i v zahraničí (Španělsko, Německo, Švýcarsko, Jižní Amerika, Japonsko). V rámci komorních cyklů České filharmonie Josef Špaček pravidelně koncertuje v Rudolfinu.

Věnuje se zároveň interpretaci barokní hudby v komorním souboru Pro Arte Antiqua Praha, který vedle řady evropských zemí koncertuje i v Japonsku. Spolu se členy violoncellové skupiny a kontrabasů zúročil Josef Špaček své komorní aktivity v unikátním souboru členů České filharmonie nazvaném Virtuosi di basso. Od roku 2002 je členem Smyčcového kvarteta českých filharmoniků, členem Kvarteta Norbert a bývá často zván ke spolupráci s dalšími komorními soubory. Nahrál celou řadu komorních CD pro různé nahrávací společnosti.

 

Mladý český houslista Josef Špaček jun. se rychle etabluje jako jeden z nejlepších houslistů své generace. Pracoval pod vedením renomovaných pedagogů, například Idy Kavafianové a Jaime Lareda působících na Curtisově hudebním institutu ve Filadelfii či Itzhaka Perlmana z newyorské Juilliard School. V květnu roku 2012 se stal jedním z finalistů Mezinárodní soutěže královny Alžběty v Bruselu; v roce 2009 zvítězil v mezinárodní houslové soutěži Michaela Hilla (Nový Zéland) a v roce 2008 získal třetí cenu a cenu poroty mladých na mezinárodní houslové soutěži Carla Nielsena (Dánsko). V roce 2011 získal druhou cenu v prestižním klání Young Concert Artists International Auditions v New Yorku. V současné době kombinuje úspěšnou sólovou dráhu s kariérou koncertního mistra České filharmonie.
Z jeho nadcházejících sólových koncertů lze uvést návraty k orchestrům Sinfonica Nazionale della RAI v Turíně pod taktovkou Jamese Conlona a Nizozemskou filharmonií s Marcem Albrechtem. A dále debuty s orchestry Orchestre Philharmonique de Monte-Carlo, Orchestre Philharmonique du Capitole de Toulouse pod vedením Thomase Søndergårda, Orchestre Philharmonique de Strasbourg, Stavanger Symphony Orchestra pod taktovkou Christiana Vasqueze, Sønderjylland Symphony Orchestra s Johannesem Wildnerem a Symfonieorkest Vlaanderen s Adrienem Perruchonem. S Českou filharmonií sólově vystoupí po boku Jiřího Bělohlávka a Semjona Byčkova.


Významná sólová vystoupení v roce 2016 zahrnovala abonentní koncerty s Českou filharmonii pod vedením Valerije Gergijeva. debut s Rotterdamskou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem, Berlínský debut s Konzerthaus orchestrem Berlín a Thomasem Sanderlingem, Amsterdamský debut v Concertgebouw s Nizozemskou filharmonii a Thomasem Søndergårdem, Tokijský debut s Tokyo Metropolitan Orchestra a Jakubem Hrůšou a debut v Padově s orchestrem di Padova e del Veneto pod taktovkou Gerarda Korstena. Mimo to debutoval v recitálech v Kennedyho Centru ve Washingtonu a v La Jolle v San Diegu. Také jako sólista koncertoval na turné v Asii s Českou filharmonií.


Dále sólově vystupuje v Evropě, USA a Asii s orchestry Philadelphia Orchestra, PKF – Prague Philharmonia, Orchestre Philharmonique du Luxembourg, Essener Philharmoniker, Tonkünstlerorchester Niederösterreich, Orchestra Sinfonica Nazionale della RAI Torino, Orchestre National de Belgique, Malaysian Philharmonic Orchestra, Orquesta Filarmónica de Málaga, Auckland Philharmonia Orchestra, Kansas City Symphony and Queensland Symphony Orchestra a spolupracuje s dirigenty jako jsou Jiří Bělohlávek, Jakub Hrůša, Valery Gergiev, Christoph Eschenbach, Manfred Honeck, Semyon Bychkov, Asher Fisch, Roy Goodman, Eliahu Inbal, Jun Märkl, Thomas Søndergård, Thomas Sanderling, Giordano Bellincampi, Tomáš Netopil, Marco Angius a Rossen Milanov. Josef Špaček se věnuje rovněž recitálům, a to jak na evropských pódiích (mj. v pražském Rudolfinu, vídeňském Konzerthausu či lázních Schloβ Elmau), tak v Asii a ve Spojených státech.


V Roce 2015 natočil pro vydavatelství Supraphon houslové koncerty Dvořáka, Janáčka a Sukovu Fantazii s Českou filharmonií a Jiřím Bělohlávkem. Snímek získal hned několik uznání mimo jiné “Recording of the week” od The Sunday Times a “Recording of the month and of the year” od MusicWeb International. V roce 2013 natočil pro stejnou firmu svoji debutovou nahrávku, která obsahuje díla Smetany, Janáčka a Prokofjeva. V roce 2010 nahrál pro Naxos díla H. W. Ernsta a jeho první CD, vydané v roce 2006 firmou Artesmon, obsahuje kompletní Sonáty pro sólové housle Eugèna Ysaÿe. Česká mutace časopisu Forbes zahrnula Josefa Špačka mezi nejvýznamnější mladé české osobnosti v anketě „30 pod 30“. Josef Špaček hraje na housle “LeBrun; Bouthillard” Guarneri del Gesù cca. 1732 zapůjčené od společnosti Ingles & Hayday.

 

Petr Špaček je absoloventem jedné z nejprestižnějších amerických hudebních univerzit - the New England Conservatory v Bostonu, kde studoval ve třídě Laurence Lessera, bývalého asistenta Gregora Piatigorského. Petr též studoval u profesorů jako jsou Ralph Kirshbaum, Frans Helmerson, Rafael Walfish, Gary Hoffman a Richard Aaron. Mezi jeho nejvýznamnější úspěchy patří vítězství v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga. Petr je absoloventem orchestrální akademie České filharmonie a je zakladatelem originálního uskupení Prague Cello Quartet.

  
           Jako sólista účinkoval s orchestry FOK, Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Pražská komorní filharmonie, Filharmonie Bohuslava Martinů, Moravská filharmonie Olomouc, Jihočeská filharmonie, Plzeňská filharmonie a spolupracoval s dirigenty jako jsou Vladimír Válek, Petr Vronský, Jan Kučera, Stanislav Vavřínek a Andreas Weiser. Petr má za sebou četná koncertní vystoupení jak v Evropě tak v Severní Americe či Asii. Publiku se představil na podiích Sapporo Concert Hall, Jordan Hall v Bostonu, Dvořákova síň pražského Rudolfina a Smetanova síň Obecního domu. Petr natáčel pro mediální společnosti Česká televize, Český rozhlas, Tv Noe, německá Deutsche Welle, japonská NHK. 

 

Jana Špačková, je studentkou medicíny VI. ročníku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Jana hraje na flétnu od 6 let a po ukončení 3. cyklu na ZUŠ Ilji Hurníka v Praze, studuje příčnou flétnu individuálně u Jany Stralczynské. Kromě flétny se několik let věnovala hře na klavír.

 

Jakub Špaček  se od 6 let věnoval hře na housle, ke kterým od 7 let přibral obligátní klavír. Postupně ale u něj převážil zájem o hru na klavír a od 11 let se začal intenzívně věnovat klavírní hře ve třídě paní učitelky Vejvodové na ZUŠ Ilji Hurníka. Zúčastnil se několika soutěží.
Čtyři ruce na klávesách – 1. místo IV. kategorie 2014 v národním i mezinárodním kole. Krajské kolo soutěže ZUŠ České republiky – 1. cena 2015
Prague Junior Note – 1. místo III. kategorie – 2015
Per Quattro Mani – 1. cena III. kategorie a zvláštní cena poroty za vynikající provedení skladby C. Debussy – Prelude 2016
Krajské kolo soutěže ZUŠ – 1. cena 2017.
Hře na housle se věnuje individuálně pod vedením Magdaleny Mašláňové. Společně se svým otcem a sourozenci vystupuje příležitostně na rodinných koncertech.

 

Eva Špačková, se narodila v Brně, kde vystudovala gymnázium a poté pracovala jako samostatná účetní. V roce 1984 se provdala za Josefa Špačka. Postupně se jim narodilo pět dětí, kterým se věnovala v domácnosti. V září 2005 začala studovat Vyšší odbornou školu informačních služeb v Praze a doplnila si vzdělání bakalářským studiem managementu knihoven, kde získala titul BBus. Od roku 2009 pracuje jako projektová manažerka, fundraiserka a PR pracovnice v Salesiánském středisku mládeže v Praze - Kobylisích. Napsala knihu o své rodině, která vyšla ve třech dílech s názvem „Špačci ve fraku.“ Čtvrtý díl se připravuje. 

.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář